Proč teď nejsou v archivu záznamy mší svatých

 

Asi jste si všimli, že v archivu nejsou záznamy mší svatých od Květné neděle. Kongregace pro bohoslužbu a svátosti v Římě vydala rozhodnutí, aby o Velikonocích byly mše svaté přenášeny pouze živě. Není tedy dovoleno, aby se věřícím umožňoval přístup k záznamům mší svatých.

Chápu, že pro některé z Vás je těžké to přijmout, když jste tady v Červeném Kostelci byli už tři roky na něco zvyklí a zvyk je železná košile.

Jednak nechci odsuzovat ty, kteří se dívali na záznamy mší sv., když se třeba nemohli účastnit mše sv. osobně v kostele nebo v ten daný čas ji nemohli sledovat živě na internetu. Chápu, že aspoň takto chtěli být ve spojení s naší farností a strávit chvíle s Pánem Bohem.

Zároveň však můžeme přemýšlet, kam nás tímto rozhodnutím chce církev vést. Toto rozhodnutí totiž platí pro celý svět. Náš pan biskup k tomu napsal, že tento zákaz platí pouze po dobu mimořádných církevních opatření, spojených s pandémií. Zároveň však také dodává, že je možné poskytovat záznamy kázání či různých pobožností, např. Růžence, Křížové cesty atd.

Pan biskup ke zdůvodnění napsal: „Aby nevznikl mylný dojem, že jejich sledováním (věřící) vytvářejí podobné duchovní společenství jako duchovním spojením při přímém přenosu.“ Je prostě něco jiného, když se dívám na záznam a něco jiného, když se připojuji ke slavení mše sv. ve stejný čas, kdy ji kněz slaví. Když se připojuji ve stejný čas k danému společenství, ke všem ostatním, kteří ji v tu danou chvíli slaví. Když např. i proměňování je ve stejný čas, kdy se dívám…

Věřím, že toto rozhodnutí v klidu přijmete.

Navíc v současné době je možné si vybírat ze spousty přenosů v různých denních hodinách, pokud by někdo nemohl v určitý čas se účastnit mše svaté.

 

o. Miloslav